Informasjon om villrein på Hardangervidda

Villreinen er en art som lever i høyfjellet hele året. Om sommeren er det slik at den har nok mat over store deler av fjellet og er noe mindre sårbar for forstyrrelser.

Om vinteren derimot er villreinen avhengig av ro og fred, idet maten er svært sparsommelig og i mange områder under mye snø og is. Den oppsøker derfor områder der det er mulig å finne mat. Villreinen går på sparebluss og vil helst ikke bevege seg så mye på denne tiden da den må spare energi for å komme gjennom vinteren.  

På vinterstid er dette ofte opp mot Rv.7 der det foregår mye aktivitet som kiting/skigåing og hundekjøring.

Det er viktig at alle som bruker fjellet tar hensyn til villreinen.

Villreinen på Hardangervidda er Europas største og teller ca. 5500 – 6000 dyr.

Når dyra kommer i nærheten av veien vil Statens naturoppsyn forsøke å kommunisere dette til de som bruker vidda mest. Når vi vet at det er villrein i et område der det kan være fint å kite er det viktig å holde avstand til dette inntil dyra har forlatt området igjen.

En kite eller en skigåer har en skremmeeffekt på dyra som kan gjøre at de velger å krysse Rv.7, noe som ikke er ønskelig med tanke på spredningsmulighet av den fryktede sykdommen Cronic Waisting Desease (CWD). Unngå derfor å bruke områder der det står villrein.

Noen kjøreregler kan derfor være greit å ha:

  • Ta hensyn til råd fra turistvertene der du bor.
  • Hold dere unna områdene der villreinen er.
  • Dersom du ser en flokk, bør du snu snarest og komme deg vekk fra dyra.
  • Om du har kommet for nærme til å snu, legg kiten ned og sett deg rolig inntil dyra sjøl finner ut av dette.
  • Ikke forsøk å oppsøke dyra for å se eller ta bilder. Dette vil medføre fare for forstyrrelse og unødvendig skremming.

Dersom du ser villrein fra veien er mitt råd å sette seg ned å nyte synet.