VIS OMSYN
I villreinen sitt rike
Om vinteren derimot er villreinen avhengig av ro og fred, idet maten er svært sparsommelig og i mange områder under mye snø og is. Den oppsøker derfor områder der det er mulig å finne mat. Villreinen går på sparebluss og vil helst ikke bevege seg så mye på denne tiden da den må spare energi for å komme gjennom vinteren.
På vinterstid er dette ofte opp mot Rv.7 over Hardangervidda, da det der foregår mye aktivitet som kiting, skigåing og hundekjøring.
Det er viktig at alle som bruker fjellet tar hensyn til villreinen.
Villreinen på Hardangervidda er Europas største og teller ca. 5500 – 6000 dyr.
Når dyra kommer i nærheten av veien vil Statens naturoppsyn forsøke å kommunisere dette til de som bruker vidda mest. Når vi vet at det er villrein i et område der det kan være fint å kite er det viktig å holde avstand til dette inntil dyra har forlatt området igjen.
En kiter eller skigåer har en skremmeeffekt på dyra som kan gjøre at de velger å krysse Rv.7, noe som ikke er ønskelig med tanke på spredningsmulighet av den fryktede sykdommen Cronic Waisting Desease (CWD). Unngå derfor å bruke områder der det står villrein.
På Halne Fjellstugu er vi opptatt av de gode historiene. Krafthistorien på Hardangervidda startet med planene om utbygging av Veigvassdraget som førte til at Hardangervidda ble vernet. Hva skjedde videre her og hvordan skal vi ivareta den dyrbare naturen vår samtidig som vi lager plass til den viktige kraft utvinningen?
I vårt kveldsarrangement som vi kjører hver kveld i sesongen kl. 18 forteller vi om utbyggingen på Hardangervidda og hvordan den påvirker naturen vår.