Rakfiskkurs på Halne Fjellstugu

Oppmøteplass: Halne Fjellstugu

Beskrivelse

Rakfisk har lange tradisjoner i norsk historie, både som en måte å konservere på, men etter hvert også som håndverkstradisjon i mange av våre bygder og dalføre. Sammen med heimebrygga øl, godt brød og godt selskap har rakfisken etter hvert også blitt et sosialt midtpunkt og en gourmetopplevelse for mange.

Halne Aktiv i samarbeid med Halne Fjellstugu har tatt rakfisken ett steg lenger. Vi tror at rakfisken får enda en dimensjon når du har fiska den sjøl, lagt den ned og tilbereder den for servering. 

De beste historiene er de som kommer fra å høste av fjellets overskudd til eget bord.

Vi tilrettelegger et helgeopplegg med fiske og legging av rakfisk til ditt eget bord, – og på toppen av det hele,- vi sikrer riktig lagring og levering av fisken før festen er i gang!

Den dagen dere kommer starter vi allerede om kvelden med en innføring i hva som skal foregå de kommende tre dagene. Det blir en levende beskrivelse av hvorledes vi fanger fisken, behandler den for å sikre best mulig kvalitet, og ikke minst gir en detaljert beskrivelse av hvorledes fisken skal tilberedes for å vekke appetitten og skape et perfekt måltid når den er ferdig modnet. Dette er håndverk, og da er god og kompetent veiledning sikreste måten å gi fisken den kvaliteten vi mener den bør og skal ha. 

På første dags formiddag snakker vi mer om fisken og fisket før vi på ettermiddagen setter garn og dorger for å sikre ferske råvarer. Denne kvelden blir det samling i «Ljorestua» med sosial hygge og fokus på gode fiskehistorier.

Andre dags morgen er det å trekke garn og dorge-fiske. Dagen går med til å behandle fisken og starte leggingen. På ettermiddagen er det utsetting av garn igjen før det blir en sosial sammenkomst og lokale historier om hvordan fisket ble gjort i tidligere dager. Denne kvelden gir vi deg nøkkelen til den gode rakfisken. Fisken som råvare, sammen med andre lokale råvarer og ikke minst det lille ekstra som skaper det beste grunnlaget for rakfisklaget med de gode historiene.

Tredje dags morgen trekker vi på nytt garnene. Fisken vi har fått blir lagt i egen butt, navnet for deg, og satt til lagring. «Å sette til lagring» betyr at vi beholder fisken på Halne og lar den modnes i fjellet. Høyfjellsfisken skal lagres i fjellet, og vi lover deg de beste resultatene med lagring til fjells. Dersom du ønsker å hente fisken oppunder jul, så er du selvfølgelig velkommen til det, eller vi avtaler å få den bragt hjem til deg.

Når du er på Halne har vi tid og mulighet for fiske i elv, i Halnefjorden eller mindre omkringliggende vann. Vi har garn, line, og annet fiskeutstyr tilgjengelig om du ønsker en tur på egenhånd. Vi kjenner vidda godt, og har noen gode råd på lur om du ønsker å gå målrettet til verks.

Vi kan servere mat i fjellet, og topper gjerne opplevelsen med en skikkelig utendørslunsj hvis dere ønsker det.

Ta med ledsagere. Vi legger mer enn gjerne opp et ledsagerprogram hvor dere kan nyte fjellet eller delta i fisket. Slå på tråden, så syr vi sammen en god og god opplevelse for dere alle.

For at dere skal få fullt utbytte av «Rakfisk på Halne» skal det maksimalt være 7 deltagere. Vi regner med å legge ned 3 kg rakfisk pr deltager, – da har du fisk til 6 personer oppunder jul.

Tiden for å legge rakfisk er fra slutten av august til tidlig i oktober

MERK!
Halne Fjellstugu kan også skreddersy ei pakke for dere med overnatting, aktiviteter og mat etter ønske. Ta kontakt for et tilbud.

Kontakt oss: post@halne.no / +47 53 66 57 12
Maks antal deltakere: